Fiecare dintre noi isi doreste poate, chiar si pentru cateva secunde, sa traiasca in acelasi timp in doua lumi total diferite: cea arhaica si cea moderna. De ce tinutul Alsaciei este locul potrivit unde acest vis poate deveni realitate?

Napoleon vorbind despre alsacieni spunea: ” Ei vorbesc in germana, dar se lupta cu spadele in franceza.”, tocmai pentru ca alsacienii considera acest tinut drept singura regiune ce nu face parte din Franta, din Germania sau din Elvetia poate chiar nici din Europa, pentru ei Alsacia reprezentand un loc magic cu o limba unica mostenita de la strabunii lor – alsaciana.

In Alsacia, aerul de sarbatoare este raspandit pe tot parcursul anului printre stradutele inguste de-a lungul carora se ascund case cochete cu iz vechi si acoperisuri inalte ce sprijina cuiburile berzelor( simbol al acestei regiuni), imbracate in lemn brun si si flori multicolore. In acelasi timp, clopotele bisericilor vechi dar si imaginea castelelor medievale ce rasar pe dealurile acoperite de podgorii, reusesc sa se impuna prin sobrietatea, maretia si taina lor.

Unul din dintre obiectivele alsaciene ce nu trebuie nicidecum ratat este orasul Colmar denumit si „Mica Venetie”(La Petite Venise). Aflandu-se in plina regiune viticola, Colmar este cunoscut ca si capitala vinului din Alsacia dar si orasul florilor fiind poate poate cea mai frumoasa marturie a bogatiei culturale a acestui tinut. In mod miraculos, orasul a fost scutit de distrugerile razboaielor, lasand aproape intacte mostenirile sale pentru generatiile urmatoare. Fiecare perioada istorica si-a lasat aici amprenta in arhitectura, pictura, gastronomia, obiceiurile si traditiile locului. Astfel, in Colmar se organizeaza in fiecare saptamana sarbatori unde se danseaza la orice colt de strada pe muzica traditionala, se canta, se picteaza la minut, se fac fotografii, se mananca(cozonac Kugelhopf, tarte flambé, choucroute) se degusta vinuri, se viziteaza muzee. Colmarienii sunt considerati drept oameni simpli, caldurosi, deschisi, bucurosi intotdeauna sa primeasca turisti, sa-i indrume, sa le daruiasca o parte din cunostintele lor despre orasul in care s-a nascut creatorul statuii libertatii din New York. De altfel, o replica a acestui celebru monument iti ureaza bun venit in momentul intrarii in Colmar.